Lieve volgers, dit is mijn verhaal.

Een heel eerlijk verhaal. Ik verplichtte mijzelf net weer wat leuks te posten op mijn website. Toch wil ik niet langer een masker dragen. Niet langer de schijn ophouden als mensen doorhebben dat het niet zo goed gaat. Ik wil niet langer meer liegen. 

 

 

Want dit ben ik. Laura van Kaam. 18 jaar. Met de diagnose: Zware depressie.  

Ik weet nog goed dat ik vroeger dacht: Hoe kun je mensen achter je willen laten? Hoe kun je jezelf beschadigen? Hoe kun je zo’n pijn hebben in je hoofd? Allemaal vooroordelen waar ik nu zelf een antwoord op heb. Leven met een depressie is eigenlijk geen leven, maar overleven. 

Maandenlang wist ik niet wat er met mij aan de hand was. Ik voelde me zo ongelukkig. Ik ging door, maar steeds legde ik de fout bij mijzelf. Haast niemand wist er van. Ik volgde therapie, ook dat wisten maar een aantal mensen, maar voor mijn gevoel kwam ik geen stap verder. Dat ik mij niet goed voelde, dat was duidelijk. Maar hoe kon dat dan? Dat ik de ziekte van pfeiffer had maakte dat ik non-stop erg moe was. Toch sliep ik maar 3 uur per nacht. Ik putte mijzelf volledig uit en kon de pijn in mijn hoofd niet langer verdragen. 

Mijn allereerste nacht in Den Haag bracht ik niet door in mijn nieuwe huisje, maar samen met de allerliefste politieagenten van de stad even op een veiligere plek. Later ben ik overgedragen naar de spoed-en crisiszorg, maar ik mocht gelukkig wel weer naar huis.

Ik kreeg de diagnose. Ik vond het moeilijk om te horen dat ik ‘ziek’ was, en een ‘patiënt’ van hen was geworden. Ik schaamde mij en voelde mij schuldig. Zelfs mijn ouders wisten het niet. ik heb het hen laten weten via een brief. 

Na een weekje bleek het alleen thuis toch niet veilig genoeg, ik zorgde niet goed voor mijzelf en had een contract gesloten met mijn bed. ;-) Niet bepaald handig want ik viel ongeveer 5 kilo af. 

Maar dat is ruim 3 maanden geleden. In al die tijd krijg ik goede begeleiding van artsen en ben ik al weer wat aangesterkt in de kilootjes. Medicatie maakt me soms wat ‘stoned’ haha, maar dat heb ik er wel voor over om een dag dragelijk te maken.

‘Depression is living in a body that fights to survive with a mind that tries to die’. Bam. Die klinkt heftig. Maar het uitleggen van een depressie is zo moeilijk. De tegenstrijdigheid die ik voel geeft dus soms een onverdraaglijke pijn, ik weet soms niet welke stemmen in mijn hoofd nou daadwerkelijke de mijne zijn. 

Misschien is het het best te beschrijven met de foto. Die heb ik te danken aan Annegien Schilling. We hadden elkaar slechts een paar minuten gezien tijdens een optreden, maar we spraken daarna af om eens gezellig samen foto’s te maken. De dag was oprecht gezellig! We kwamen aan de praat en ze vroeg me even later of de echte Laura durfde te laten zien, en die kwam naar boven. Deze foto zegt hoe ik me voel, het is de strijd tussen het zwarte en het witte.

Graag wil ik duidelijk maken dat ik dit bericht niet schrijf om medelijden te creëren. Alles behalve dat! Naast dat ik er nu voor uit wil komen, heb ik nog een doel: Ik hoop dat depressie eerder opgemerkt wordt zodat mensen op tijd hulp krijgen. Voordat mensen in de situatie komen waar ik mij in begaf… Gelukkig kwam de hulp voor mij net op tijd. 

Ik kan beloven dat ik er alles aan doe om beter te worden. Om deze rotziekte uit mijn hoofd te krijgen. Het zal een moeilijk en zwaar proces worden, maar ik beloof mijn best te doen.

Ondertussen woon ik dus weer thuis in de Achterhoek. Dat doet me super goed. Ik heb fantastisch lieve mensen om me heen die mij hier doorheen sleuren. Daar ben ik mij ongelooflijk van bewust en ook erg dankbaar om. Binnenkort begint mijn behandeling en ga ik weer naar Den Haag. Om te zorgen dat ik niet alleen ben, heb ik mezelf een heeeeeeul lieve kitten cadeau gedaan die me daar gaat vergezellen…. Wat doet dat me goed!!!!! Ze kon natuurlijk maar 1 naam krijgen: Buddie! Mijn buddy!

GOED BERICHT: Ik blijf lekker muziek maken en optreden. Daar krijg ik energie van! En we zijn bezig met fantastische concerten plannen. Want ik doe mijn best om te zorgen dat het snel beter gaat en ik blijf gewoon doen waar ik voor gemaakt ben: muziek overbrengen!!

Lieve mensen, dit ben ik, Laura van kaam, 18 jaar. Ik ben op dit moment ziek maar dat zegt NIETS over hoe graag ik verder wil. Ik ga mij hier uit vechten en wil de depressie de baas worden!

Mensen die mij kennen weten wat ik om 12u ’s nachts zeg… 00:00 = Happy New Day! Elke dag is een nieuwe dag!

Ik hou jullie op de hoogte en blijf dus vooral lekker doorgaan met de muziek! En… Durf te praten! (Zegt dit 18 jarige meisje die met trillende vingers nu op ‘Plaatsen’ klikt….!)

Heel veel liefs, Laura

Reacties

marc op 02-02-2018 11:23

ik begrijp je girl...zeer zwaar..jy bent zo,n leuke vrouw..leuk om te zien...laat je niet grijpen door deze ziekte..dikke hugs for you..xxx

Xuyi op 01-02-2018 15:17

Lieve Laura,

Iedereen zal wel eens probleem hebben gehad me depressie, dus het is belangrijk dat je er durft over te praten. Dan kunnen andere mensen jou helpen. Maar in ieder geval wens ik je nu veel sterkte.

Groetje,

Xuyi

Hans Jacobs op 01-02-2018 00:17

Lieve Laura,

Dubbele bewondering voor je, hoe je dit met ons deelt én hoe je het beschrijft, zo duidelijk en herkenbaar.

Mijn lieve dochter lijdt ook aan depressie en schrijft er ook over. Ik waak over haar en probeer haar te steunen, maar ik zie hoe alleen ze is, het is ondeelbaar zwaar.

Als je over deze harde slag heenkomt hoop ik dat jullie eens schrijven en misschien tot werkende inzichten kunnen komen. We hebben geleerd dat geen therapeut, geen familie, geen buitenstaander kan begrijpen wat het is, hoe het echt voelt.

Ik wens je kracht, licht en rust in je hoofd toe. 

Liefs, Hans

KittyMusic op 08-11-2017 18:40

Laura,

Ik bewonder je enorm, ik kamp al 4 jaar met men depressie. Ik haat het om deze persoon te zijn.

Veel succes verder..

Jeroen op 07-09-2017 09:47

Ik zag het stukje over je depressie bij RTL Boulevard en ik wil zeggen dat ik vind dat je het ontzettend goed verwoord hebt! Je legt heel helder uit wat de ziekte met je doet zonder daarbij medelijden te creeren of zielig te doen. Ik vind het heel erg knap van je! Sterkte met je herstel!

Een lotgenoot.

Vera op 07-09-2017 00:01

Wauw, mooie, sterke meid! Jij komt er wel!

Wat verwoord je ontzettend mooi hoe je je voelt en hebt gevoeld. En wat knap van je dat je er hard aan werkt om uit het diepe dal te komen. Ontzettend heftig wat je ervaart.

Meisje, weet dat heel veel mensen aan je denken en je steunen, dichtbij en ver weg. Je staat er niet alleen voor.

Lieve Laura, veel sterkte en succes in je toekomst! Keep strong, je komt er bovenop!

Liefs,

Vera

Dirk GV op 21-04-2017 21:03

Zie mailadres vorige zat foutje in 

Dirk GV op 21-04-2017 20:59

Toevallig zei mijn zoon van 16 net "wist je dat twee winnaars van The Voice kids  depressief zijn geworden?

daarna jouw verhaal gelezen..

super goed dat je de depressie herkent en vooral ook erkend. En dat je je door goede artsen laat begeleiden. Heel veel sterkte en The only way is up!😀👍

Robbert op 09-04-2017 15:33

Heftig verhaal. En dapper dat je het durft te delen. Heel Nederland kent jou waarrschijnlijk. Ik niet. Maar dat maakt niet uit. Als niet bekende Nederlander kon ik mijn depressie overleven in de anoniemiteit. (op collega's, vrienden en familie na). Zet 'm op meid. Je bent het waard op verder te gaan.

Richard Ruijg op 13-03-2017 09:40

Ik kwam op je site om te kijken waar en wanneer je optredens had gepland en ik stuitte direct op dit ingrijpende verhaal.

Allereerst heb ik heel veel respect voor jou hoe je er mee om bent gegaan. Het moet vreselijk zijn geweest! Ik heb met verbazing gelezen wat je allemaal hebt meegemaakt!

Heel mooi beschreven, hoe open jij je stelt en dit deelt met je volgers en fans! Ik hoop natuurlijk dat het heel goed met je mag gaan en dat je de depressie voor eeuwig en altijd te baas bent!

Je bent een topper en ik hoop je binnenkort in real life te ontmoeten!

I. op 30-01-2017 16:06

Respect, Mooi Laura !

Sophie op 29-01-2017 09:02

Respect voor hoe je het hebt verwoord. Sterkte ook bij je strijd tegen de depressie! Sterkte meid!

Liesje op 27-01-2017 19:05

Hoi Laura, ten eerste wil ik je zeggen dat ik het super van jou vindt dat je jouw verhaal bekend hebt gemaakt. In december 2016 zag ik op tv het nieuwsbericht dat je gediagnosticeerd bent met een zware depressie. Dat nieuwsbericht heeft gemaakt dat ik direct informatie ben gaan opzoeken over jou. Toen ik jouw website tegen kwam las ik jouw verhaal hierboven beschreven. Het klinkt misschien gek, maar ik wilde je meteen een bericht sturen. Jouw verhaal bewoog mij, want ik herken dat er meerdere mensen rondlopen met een depressie (in welke gradatie dan ook), maar ze weten er zich geen raad mee.

Bepaalde dingen die je zegt zijn herkenbaar. Ik vertel zo meteen waarom. Je zegt: “De tegenstrijdigheid die ik voel geeft dus soms een onverdraaglijke pijn, ik weet soms niet welke stemmen in mijn hoofd nou daadwerkelijke de mijne zijn.”  En “Deze foto zegt hoe ik me voel, het is de strijd tussen het zwarte en het witte.”

Wij, ons gezin, hebben een Christelijke kerkgenootschap. Ik weet dat veel mensen niets van de kerk willen weten. Dat kan allerlei redenen hebben, maar ik weet wie God is en dat Hij een liefdevolle God is. Mensen die God niet kennen, kunnen en mogen ook niet oordelen over Hem, vind ik. Wij hebben veel mensen mogen helpen die een depressie hadden voor jarenlang. Mensen die zich voor de buitenwereld anders voordeden; mensen die door de medische wereld op waren gegeven, mensen die moesten leren om met hun depressie te leren leven, mensen die stemmen in hun hoofd hoorden of zelfmoord wilden plegen. Weet je, omdat deze mensen zich open hebben durven stellen voor het geloof en voor God en Zijn liefde, zijn ze de dag van vandaag compleet veranderd ten goede. Ze hebben hun leven weer terug op de rails. Ze horen geen stemmen meer. Vele mensen geloven niet dat God onze schepper is, maar ik wel. Voorbeeld: als jouw auto kapot is, ga je niet naar een schoenmaker om jouw auto te laten repareren. Iedereen zou daar raar van opkijken. Aangezien God onze schepper is, weet Hij het beste hoe wij allemaal in elkaar zitten. Ik heb mensenlevens zien veranderen en tot de dag van vandaag helpen wij en ondersteunen wij mensen. Hierin is jouw doel ook één van de vele doelen die wij hebben. Je beschrijft het volgende: “Graag wil ik duidelijk maken dat ik dit bericht niet schrijf om medelijden te creëren. Alles behalve dat! Naast dat ik er nu voor uit wil komen, heb ik nog een doel: Ik hoop dat depressie eerder opgemerkt wordt zodat mensen op tijd hulp krijgen. Voordat mensen in de situatie komen waar ik mij in begaf… Gelukkig kwam de hulp voor mij net op tijd.” En “Ik kan beloven dat ik er alles aan doe om beter te worden. Om deze rotziekte uit mijn hoofd te krijgen. Het zal een moeilijk en zwaar proces worden, maar ik beloof mijn best te doen.”

Wat ik tegen je wil zeggen is, blijf volhouden. Ik geloof wel dat jij dat kan! Blijf positief, want het is waar wat je zegt: Elke dag is een nieuwe dag!

Merel op 25-01-2017 16:38

Dappere Laura en dappere mensen die reageerden, wat goed dat julie zo opstaan en zeggen hoe het echt met je is! Ik heb er ook één gehad. En ook nog BurnOut en Angst en Dissociatie. Alle mogelijke soorten hulp en therapie. Zonder te willen verkopen ( nee - geen aandelen!) Past Reality Integration ( PRI )  heeft mij echt een instrument gergeven: de crux is namelijk dat het depressieve gevoel er niet voor niks is> het is er als beschermingsmechamnnisme - ja lekker dan - hoor ik je denken. Maar echt: het bezet je hele wezen niet voor niets! Het is als een laag stroop, het plakt aan alles vast en dat  om iets anders niet te hoeven voelen. Dat is je onbewuste,  het verdrongene. Zo simpel? Ja! Het model is simpel, de uitvoering niet altijd, maar met hulp KOM JE UIT DE PUT , echt waar!  Kijk ajb dit filmpje, kijk of het iets voor je is ( je hebt weinig te verliezen toch??) en mocht je willen: ik ben ondertussen dit model ook aan het leren aan anderen. dus stuur me dan een mail ( merelhoudijk@gmail.com)  heel veel sterkte, liefs,  Merel    https://www.youtube.com/watch?v=gz-rxmJGLcE

Jeroen op 17-01-2017 02:14

Hoi Laura,

Ik wilde je laten weten hoe knap ik het vind, dat je je verhaal wilde delen via de je site. Maar ik bewonder ook zeer dat je dit bij Jinek hebt willen vertellen.

Groetjes Jeroen

Jeroen op 17-01-2017 02:14

Hoi Laura,

Ik wilde je laten weten hoe knap ik het vind, dat je je verhaal wilde delen via de je site. Maar ik bewonder ook zeer dat je dit bij Jinek hebt willen vertellen.

Groetjes Jeroen

Femme op 15-01-2017 12:16

Lieve Laura,

Ook ik heb met bewondering naar je gekeken bij Jinek. Wat me het meest opviel was jouw enorme kracht, die je op zo'n jonge leeftijd al uitstraalt. Zoveel wijsheid, persoonlijkheid én een schitterende stem. Goed dat je zo open bent over je depressie, en dat je ervoor hebt gekozen om het masker wat je droeg, af te zetten. Dit is de Laura die de mensen willen zien, de ECHTE Laura, want die is meer dan de moeite waard. Die is echt heel, heel erg mooi. Zowel van binnen als van buiten.

Je hebt me geholpen, want er is bij mij sinds het zien van jouw openheid, ook iets veranderd. Ik ben ook opener geworden over mijn depressie, en heb er bewust voor gekozen om me niet meer te schamen.En alleen dat al zorgt voor een verschil van dag en nacht.

Dankjewel! 

Veel liefs

annie op 15-01-2017 12:15

Lieve Laura, pas gisteren zag ik je verhaal via Jinek (herhaling). Ik ben zwaar onder de indruk dat je dit durft te delen en zo helder kunt uitleggen op jouw leeftijd. Zelf heb ik 20 jaar terug een depressie mee gemaakt na mijn zwangerschap, die daarna gelukkig nooit meer is terug gekomen. Mijn jongste zoon worstelt nu af en toe met flink sombere periodes. Hij durft er gelukkig met ons over te praten, dat scheelt. Ik laat hem jouw verhaal vandaag zien, zodat hij weet dat hij zich helemaal nergens voor hoeft te schamen en dat hij niet alleen naar ons, maar ook richting zijn beste vrienden zijn masker durft af te zetten.

Sterkte met je herstel en een kusje voor Buddy!

wiliknietzeggeninangstvoorafwijzingopbaan op 14-01-2017 18:03

WAUW, zoveel respect en bewonndering van jou. ik werd vandaag wakker zat wat te Youtuben in bed tot ik jouw verhaal zag in een uitzending van Yinek, heb het hele gedeelte met tranen in mijn ogen lopen kijken. Op dit moment ben ik 26 jaar, 4 jaar geleden afgestudeerd HBO bedrijfskundige informatica en afgelopen 7 jaar eigenlijk een reeks heftige gebeurtenissen meegemaakt. 2 jaar geleden eigen ICT bedrijf ZZP opgezet om hopelijk zo genoeg inkomen te hebben dat ik er iig van kan leven en t me helpt om wat te maken van me leven. Maar helaas is dit anders gelopen als ik dacht. Verdien ongeveer 1/4 wat ik nodig heb om van te kunnen leven en de rest vul ik aan met de erfenis van me moeder. Moeite om uit bed te komen, nergen zin in en het is de laatste tijd zo erg dat ik gewoon vaak geen zin meer heb om telefoon op te nemen

Na het bekijken van de uitzending durf ik denk ik eindelijk toe te geven dat ik ook een zware depressie leidt. Het enige wat me nog tegen houdt is dat ik eerst een vaste baan wil hebben voor ik hier ook maar aan iemand iets over vertel. Ben bang dat als er iets over bekend is dat bedrijven me dan helemaal niet zullen aannamen. En hier moet snel verandering in komen want anders heb ik binnen een paar maanden niet meer om mee aan te vullen

Maar echt onwijs veel resepct voor en bewondering jou dat je je zo open en bloot open durft te geven. Ik wil je echt het allerbeste van de wereld wensen en een dikke knuffel geven en hopen dat snel alles weer goed komt! Zoals je zelf al zegt denk ik dat door jou verhaal echt veel meer mensen hier open durven over te zijn!

 

Jan Weeber op 14-01-2017 08:52

Hoi Laura, nooit had ik van je gehoord tot gisteravond bij Jinek. Ik zag een ijzersterk optreden van je qua uitleg en zang. Ik heb een blog geschreven over leven met een tekort aan serotonine. Een erfelijke aandoening, die ik ook heb doorgegeven aan mijn oudste dochter. Het heet Cote Sauvage. De rotskust in Frankrijk, waar je maar zo af kan vallen, tenzij de snel gaat zitten. Als je het lezen wilt, klik dan hier: https://www.hoemannendenken.nl/2016/12/24/cote-sauvage/ Verder wens ik je het allerbeste toe. Jan Weeber.

Cor op 14-01-2017 01:20

Lieve Laura.

Ik heb je gezien en gehoord bij Jinek

Ik vind je enorm dapper om het te vertellen,en ik hoop ontzettend dat je weer de4 echte Laura zult worden !!!!.

Tan op 05-01-2017 23:29

Knap dat je je verhaal en gevoel kan delen.Je bent een topper, jij gaat jouw depressie overwinnen, daarvan ben ik overtuigd. Zo mooi dat je muziek kan blijven maken; ik hoop dat je daarin ook jouw emoties kwijt kan waardoor het allemaal draaglijker wordt. Het is al fijner als je je gevoel onder woorden kan brengen in de muziek wanneer je bijvoorbeeld alleen bent of wanneer je je alleen voelt. Ik speel zelf piano en als ik me niet fijn voel, speel ik omdat ik daar zoveel in kan leggen.En vergeet niet: het is goed dat je depressie benoemt en naar buiten brengt, maar denk eerst aan jezelf. Je bent zo bijzonder!Ik duim voor je; heel veel sterkte!

Heidje op 08-12-2016 10:32

Lieve laura,

Wat een dapper keuze om je verhaal te vertellen zeg.... ik herken veel in je verhaal en mijn ervaringsvwrhaal als mama met een postnatale depressie is ook net online gegaan..... ook ik vind dat er veel meer onderzoek moet komen naar deze ziekte, en was net als jou op zoek naar lotgenoten die ik nergens vond....

Ik wens je allle kracht en vechterlust toe die er maar bestaat... en ook ik zeg stigma eraf.... 

Heel veel liefs heidi

Maureen Choumas-Schmahl op 08-12-2016 09:48

Ik hoorde je verhaal gisteren op tv en was wel geraakt: zo'n jonge meid....die hoort zich toch niet zo te voelen.

Zoals je al schrijft in het begin, is het eigenlijk niet te snappen als je er zelf niet mee te maken hebt en doordat velen het niet kunnen delen, weet de omgeving vaak van niets.....totdat het goed mis gaat. Super dat jij dit openbaar maakt door jou verhaal te delen. Zeker voor andere jonge mensen die hier mee worstelen. Ik hoop dat je de juiste hulpverleners om je heen hebt om je te helpen zodat je het "gevecht" gaat winnen. Sterk ben je zeker anders was je hier niet mee naar buiten gekomen.

Heel veel sterkte, kracht en liefde gewenst om van al het goede dat op je pad komt te kunnen genieten en om de verdrietige dingen een plek te kunnen geven.

Linda op 07-12-2016 23:36

Respect en sterkte. Hopelijk voel je je snel beter.

Arlinda op 07-12-2016 18:58

Knap dat je dat kunnen schrijven . Ik ben zelf al 4 jaar bezig om uit een zware depressie te komen . Ik heb ontdekt dat depressie is een lichamelijke kwal die uitzien als een geestelijke ziekte .Ik loop 3xPer week 5 km door de Natuur henk Het help echt . Ik wens je al best toe vooral positief denk . 🌷🌻🌹

Dreetje op 07-12-2016 14:09

Knap dat je dit schrijft en heel veel sterkte hoop dat je er sterker uit komt

Xxx

Yvonne op 07-12-2016 11:06

Wat enorm knap om het te kunnen omschrijven en te delen. Hoop echt dat jou moedige verhaal helpt om andere mensen met name jongeren, het signaal geeft om inderdaad te gaan praten en steun en hulp te zoeken. Top dat je muziek je uitlaatklep en positief je inzicht bevordert met je herstel. Mijn man en ik heben altijd van je stem en muziek genoten,so keep it up laura. Wij wensen je alle veerkracht en positiviteit toe zodat je er goed uitkomt.  En met jouw verhaal hier is een stap op de onderste tree op de ladder uit de put omhoog.

Heel veel liefs, van een moeder met een dochter laura die ook met de nodige mentale strubbelingen aan het om hoog kruipen is.

Xxxxxx yvonne 

Hanneke op 07-12-2016 06:24

wauw, heel mooi beschreven Laura. En heel knap en belangrijk dat je dit durft te delen! Zet m op! Groet, Hanneke Sleumer

René van den Abeelen op 06-12-2016 19:25

Depressiviteit is een sluipmoordenaar. Bij mij werd de diagnose Matig Ernstig Depressief begin 2007 gesteld, toen ik 49 was.

Inmiddels heb ik twee 'pogingen' achter de rug, ben ik mijn huwelijk, koophuis, werk en huurhuis kwijtgeraakt en ben ik volledig afgekeurd. Op mijn Facebookpagina TisAllemaalNiks probeer ik mijn ervaringen op te schrijven om te laten zien wat het betekent om depressief te zijn.

Goed dat je er open over bent!!! Dat helpt jou en anderen.

Sterkte!

Volg Laura